Στα πλαίσια ανάδειξης της άγνωστης για πολλούς ορεινής Αργολίδας και των ιστορικών της μονοπατιών, και η αγάπη για το φυσικό πλούτο της περιοχής του χωριού: Τουρνίκι, οδήγησαν στην Διοργάνωση τοπικής γιορτής πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων. Η σκέψη και στην συνέχεια η πραγματοποίησή της ξεκίνησε από  τον πρόεδρο του Ι.Φ. Σ. Άργους και υποστηρίχθηκε θερμά από το Τοπικό Σύλλογο Μερκουρίου  (ΟΙΝΟΗ), την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Αργολίδας, τον Ορειβατικό Σύλλογο Άργους, Σπηλαιολογικό όμιλο Ναυπλίου, τους Φίλους Μυκηναϊκού Πολιτισμού,  τον σύλλογο ‘Ορθοπεταλιές’ Αργολίδος και συνδιοργανωτές τον Δήμο Άργους  και την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010 και έδωσαν το δυνατό παρόν πολλά  μέλη των παραπάνω συλλόγων καθώς και αρκετοί φίλοι τους.


Ιππείς και Πεζοπόροι ξεκίνησαν τη διαδρομής τους από το χωριό Μερκούρι στις 10:30πμ.Ο καιρός ήταν κάτι παραπάνω από σύμμαχος, καθώς ήταν μια ηλιόλουστη μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα και όλοι ανεβαίνοντας το  ιστορικό μονοπάτι του Πρίνου, ατένιζαν με θαυμασμό τις κορυφογραμμές του Αρτεμισίου και του Κτενιά.
Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν και αυτοί  με σημείο εκκίνησης την Κρύα Βρύση με προορισμό το Τουρνίκι κάνοντας και μία ευχάριστη στάση στο χωριό Κρυονέρι (Μπούγα) όπου εκεί τους προσφέρθηκαν δυναμωτικά εδέσματα για να συνεχίσουν τη πορεία τους προς το Τουρνίκι. Τέλος υπήρχαν και οι πιο τολμηροί όπου συνέχισαν την πιο δύσκολη και δυναμική διαδρομή προς το Μπρακατσάκι και Καρυά.
Στη προσπάθεια της διοργάνωσης βοήθησαν έμπρακτα και Χορηγοί.
Οι χωρικοί και φίλοι που παραβρέθηκαν την Κυριακή, βοήθησαν και αυτοί με τη σειρά τους, στις προετοιμασίες του κυριακάτικου γεύματος με αγαθά τα οποία έφεραν από το σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι ο τρόπος παρασκευής των εδεσμάτων, έγινε με παραδοσιακό τρόπο, ώστε να βλέπουν και οι νεότεροι τα παλαιότερα έθιμα της αυθεντικής χωριάτικης κουζίνας. Ο τρόπος ζύμωσης και ψησίματος ψωμιού σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, η παρασκευή του είδους τυριού: μανούρι από το πρώτο στάδιο: το βράσιμο του γάλατος και μέχρι την τελική του μορφή, το βράσιμο του κρέατος στα χάλκινα καζάνια με ξύλα, ήταν από τα κύρια πιάτα του κυριακάτικου γεύματος.
Όταν όλα πια ήταν έτοιμα,  όλοι απόλαυσαν τα εδέσματα με την συνοδεία  παραδοσιακών ακουσμάτων. Η φωνή του Κωστή Μούτριζα, το κλαρίνο του Αθ. Καπετάνου και το νταούλι του Π. Δανόπουλου ήταν αρκετά για να αρχίσει το γλέντι.
Όταν το γλέντι τελείωσε όλοι ήταν ευχαριστημένοι και έδωσαν υπόσχεση ότι στο μέλλον, θα ξαναεπιχειρήσουν μια παρόμοια εκδήλωση.