Για την ιστορία…

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (World Humanitarian Day) καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ για να τιμήσει το προσωπικό που εμπλέκεται στις ανά τον πλανήτη ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών.

Η 19η Αυγούστου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού, επειδή την ημερομηνία αυτή του 2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας αποτελεί μια ετήσια υπενθύμιση της ανάγκης για να δράσουμε για την εξάλειψη της δυστυχίας και του πόνου. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα και τους εθελοντές οι οποίοι μοχθούν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων. Αποτίω φόρο τιμής σε αυτές τις αφοσιωμένες γυναίκες και άνδρες που γενναία βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους για να βοηθήσουν αυτούς τους συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.»

— ΓΓ του ΟΗΕ, Ban Ki-moon

https://www.worldhumanitarianday.org/