Δεκαπενταμελές κλιμάκιο εθελοντών διασωστών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μετέβη την 27 Σεπ 2010 στη Καλαμάτα, και ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την 5ήμερη εκπαίδευση στο «Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας  Επιβίωσης της Πολεμικής Αεροπορίας».
Σκοπός του Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (Σ.Ε.Θ.Ε.) είναι η παροχή σε όλα  τα πληρώματα αέρος της ΠΑ, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη θαλάσσια επιβίωση.
Στη διάρκεια της 5ημερης εκπαίδευσης τα μέλη της Ε.Ο.Δ. παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις της εκπαίδευσης (θεωρητική & πρακτική) που αφορούσαν την θαλάσσια επιβίωση Πληρωμάτων Μεταφορικών – Ελικοφόρων αεροσκαφών κατόπιν αεροπορικού ατυχήματος στη θάλασσα. Μεταξύ άλλων η θεωρητική εκπαίδευση συμπεριλάμβανε τη εκμάθηση και χρήση των σωστικών μέσων των Μεταφορικών – Ελικοφόρων αεροσκαφών της Π.Α., τεχνικές και διαδικασίες επιβίωσης στο υγρό στοιχείο, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, εισαγωγή στις Πρώτες Βοήθειες, ψυχολογία κ.α. Στο πρακτικό σκέλος της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι καλούνταν να εφαρμόσουν τις διαδικασίες που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης, μέσα από διάφορα σενάρια που υλοποιούνταν υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των εκπαιδευτών και του Δ/κτη του Σ.Ε.Θ.Ε. Ασ,/χου (Ι) Γ. Καραβλίδη.
Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκε πτυχίο αφού κρίθηκαν επιτυχόντες σε όλους τους Τελικούς Αντικειμενικούς Σκοπούς της πρακτικής εκπαίδευσης και έχοντας λάβει άνω του 70% βαθμολογία στις τελικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν μετά την κάλυψη της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
Στο παρελθόν αρκετά μέλη της Ε.Ο.Δ. έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από το εν λόγω σχολείο και σε συνδυασμό με το «Σχολείο Διαφυγής από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο» ή «Helo Dunker» του Π.Ν. , αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης των μελών της οργάνωσης για την ασφαλέστερη μετακίνηση κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας – διάσωσης.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ευχαριστεί θερμά την ηγεσία της Π.Α. καθώς και τα στελέχη του Σ.Ε.Θ.Ε. για την άριστη συνεργασία και το υψηλό επίπεδο γνώσεων που παρείχε στα μέλη της, καθότι με αυτόν το τρόπο ενδυναμώνεται η τεχνική κατάρτιση των μελών της, ενδυναμώνοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ομάδας σε επιχειρήσεις έρευνας & διάσωσης.
Ευελπιστούμε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει μελλοντικά ως οδηγός για την περαιτέρω εκπαίδευση των εθελοντών διασωστών της Ε.Ο.Δ.