Ακόμα ένα βραβείο διεθνούς κύρους – μετά το βραβείο προσφύγων ΝΑΝΣΕΝ 2016 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – έλαβε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για το διασωστικό της έργο στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας. Πρόκειται για το βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Μητέρα Τερέζα», που της απονεμήθηκε από το Ίδρυμα Harmony (www.motherteresaawards.org), με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, και το οποίο φέτος είχε ως θέμα την προσφορά βοήθειας εκτός συνόρων και την απόκριση στην προσφυγική κρίση.

Το βραβείο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Harmony απονεμήθηκε στους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «για τις ηρωικές πράξεις τους και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, ρισκάροντας τη ζωή τους, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα».

Η εκδήλωση για την απονομή του βραβείου έγινε στην Βομβάη την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εκπροσώπησε η πρόεδρός της Δανάη-Φωτεινή Μαυρουδή με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο Καλογερόπουλο, οι οποίοι παρέλαβαν το βραβείο από τον Αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, Mohammad Sarwar. Στον ευχαριστήριο λόγο της, η πρόεδρος της ΕΟΔ έδωσε έμφαση στην δύναμη και τη σημασία της ομαδικής προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους τους εθελοντές της ομάδας κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, ενώ στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τη στήριξη των προσφύγων από τον κοινωνικό ιστό των χωρών που τους φιλοξενούν και ιδιαίτερα στην βοήθεια που χρειάζονται τα μικρά προσφυγόπουλα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο έργο που πρόσφεραν τα μέλη της ΕΟΔ από τα νησιωτικά κυρίως παραρτήματα, με καθημερινές διασώσεις στη θάλασσα, αλλά και την βοήθεια που έλαβε η ομάδα τόσο από άλλες διασωστικές οργανώσεις του εξωτερικού, όσο και από ιδρύματα, ιδιωτικούς φορείς και εταιρείες, αλλά και από απλούς πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν. Εξέφρασε, τέλος, τις θερμές ευχαριστίες της σε όλους όσοι υποστήριξαν την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και, περισσότερο, στους εθελοντές της που βρίσκονται πάντα στο πεδίο δράσης, αφήνοντας πίσω τους οικογένειες, φίλους και εργασία.

Εκτός από την ΕΟΔ, το Ίδρυμα Harmony βράβευσε, μεταξύ άλλων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τις οργανώσεις Mercy Corps, IsraAID, CARITAS και A21, το Ίδρυμα Bayat και τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shigeru Ban.

Στους βραβευθέντες προηγούμενων ετών συμπεριλαμβάνονται εξέχουσες προσωπικότητες και οργανισμοί, όπως η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο Πρόεδρος της Γκάνα, Nana Akufo-Addo, ο τέως Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Dr. Mahathir Mohamad, η οργάνωση «Λευκά Κράνη», οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και άλλοι.

Βίντεο-αφιέρωμα στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από το Ίδρυμα Harmony που βράβευσε την ΕΟΔ με το βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Μητέρα Τερέζα».
Το βίντεο προβλήθηκε στην τελετή απονομής, που έγινε στην Βομβάη της Ινδίας, στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Πηγή: http://www.hrt.org.gr